Seurakunnille yhteisiä sururyhmiä

Viime talvena Joensuussa seurakuntien yhteistyö teki uuden aluevaltauksen: adventti-, helluntai- ja vapaaseurakunnat perustivat yhteisen sururyhmän luterilaisen sairaalapastorin avustamina.


13.10.2015

Jo pitkään puheena ollut sururyhmätoiminta käynnistyi vauhdilla, kun vanhustyöhön erikoistuva lähihoitaja Eila Karjalainen kysyi, voisiko hän suunnitella yhteiskristillisen sururyhmän opiskelutyönään. Joensuun helluntaiseurakunnan diakoniatiimiin kuuluva Eila sai kipinän sururyhmätoimintaan SVKN:n järjestämässä sielunhoidon symposiumissa: Lupa suruun – lupa onneen.  

Sururyhmätoiminta aloitettiin pilottiprojektina, jonka ohjaukseen osallistui Suomen vapaakristillinen neuvosto ja sen sairaalasielunhoidon toimikunta. Sururyhmän sisällöllisenä runkona käytettiin surutyön ammattilaisten kirjoittamaa opasta sururyhmän ohjaajalle ”Kuuletko, kun kysy ja huudan?”. Ryhmä kokoontui kahdeksan kertaa kahden viikon välein tammikuun lopulta toukokuuhun. Joensuun ViaDia tarjosi Lähiötalonsa kokoontumispaikaksi ja tiedotti toiminasta omissa verkostoissaan.

Pilotista saatujen hyvien kokemusten ja tulosten perusteella sururyhmätoimintaa päätettiin jatkaa  Joensuussa myös tulevana talvena.

Joensuussa kehitetty ja testattu toimintamalli on luovutettu SVKN:lle annettavaksi vapaasti kaikkien seurakuntien käyttöön. SVKN ja Joensuun vapaakristilliset seurakunnat suosittelevat yhteisten sururyhmien toteuttamista useilla paikkakunnilla.